Engelli Bir Bireyi Çalıştırmak Size Ne Kazandırır?
Engelli bir bireyi istihdam ederek pek çok kazancınız olacaktır:
-
Her şeyden önce karşınızda güven duyabileceğiniz bir çalışanınız var. Engelli bireyeler daha fazla iş bilincine sahiptir; istekli ve enerjiktir.
-
Engelliler işine sadakatle bağlanır ve işten ayrılmalar diğer çalışanlara göre daha azdır. Böylece işyeri maliyetleriniz (yeni birini işe alma-ilan verme, mülakatlara zaman ayırma, referansları kontrol etme, alınan yeni çalışanları eğitme, boş kalan pozisyonlar nedeniyle verimliliğin düşmesi vb.) azalır.
-
Gerekli destekler sağlandığında üretkenlik konusunda engelli olmayanlardan hiçbir farkları yoktur. Diğer çalışanlardan daha fazla verim göstermektedirler. Kendilerini geliştirmek için isteklidirler. Kararlı ve kariyer hedeflerine ulaşmak için çok çalışmaktadır.
- Yapılan araştırmalar engellilerin daha az hastalık ve mazeret izni kullandıklarını ortaya koymaktadır. İşlerine zamanında gelmektedirler. Sorumluluk sahibidir.
- İşyerinizde engelli bir çalışanınızın olması diğer çalışanlarda takım ruhunu arttırır ve moral sağlar, çalışan memnuniyetini arttırır.
- İşyerinde dikkatli oldukları için daha az iş kazalarına neden olmaktadır.
- Engelli istihdam etmek işyerinizin imajına ve markanıza (çalışmak için güzel bir yer) katkıda bulunur.
Engelli Bireyler Neden İstihdama Katılmalıdır ?
Dezavantajlı bireylerin üretken bireyler olarak topluma kazandırılmalarını sağlamanın en önemli ve vazgeçilmez yolu, onların istihdam edilebilirliğini artırarak çalışma hayatında yer almalarının sağlanmasıdır.
Bu şekilde dezavantajlı bireyler başkalarına ekonomik yönden bağımlı olmak yerine, kendilerine yetebilecek bir gelir elde edebilecek, kendilerini üretken, verimli, topluma ve ekonomiye katkısı olan kişiler olarak algılayıp değerlendirebileceklerdir.
Ayrıca çalışmak yalnızca gelir getiren bir olgu değildir, aynı zamanda herkes gibi dezavantajlı bireyin de toplum içindeki konumunu belirlemektedir.
Çünkü bireyin sosyal bir statüye sahip olması ve topluma tam katılımı, tüketici olmaktan çıkıp üretici olmasına bağlıdır. Bu üretkenlik engelli bireylerin psikolojik durumları nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır.
Eşitlik Hakkı
Dezavantajlı bireyler, diğer bireylerle eşit koşullar altında çalışma hakkına sahiptir ve bu hak, onların açık, bütünleştirici ve erişilebilir bir iş piyasası ve çalışma ortamında serbestçe seçtikleri bir işle hayatlarını kazanma fırsatı da içermektedir.
Kaynak:
- ‘’Herkes İçin Engelsiz İşyerleri-İşverenler İçin Rehber‘’ – T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü)
- ‘’Engellilerle 360 İletişim’’ - Mehmet Kızıltaş 2012